Standbouw uitbesteden of liever zelf je stand bouwen – de voordelen en nadelen op een rij

3 mei 2022

Ga je met een beursstand deelnemen aan een of meerdere beurzen of congressen? Perfect. Want juist door deel te nemen aan beurzen kom je in contact met nieuwe klanten. En je spreekt eindelijk weer eens – face to face - jouw bestaande klanten.

Kies je voor een full service standbouwer, of ga je de stand volledig in eigen beheer bouwen?

Jouw stand is één van de succesfactoren van je beursdeelname. Een stand die past bij jouw merk of bedrijf, en die op de juiste wijze jouw doelgroep aanspreekt is dan ook superbelangrijk. De vraag is welke mogelijkheden - en alternatieven- je hebt om zo'n stand te realiseren.

Doen of laten doen? Ik zet de voordelen en nadelen voor je op een rij:

Stand laten bouwen door een standbouwer:

Bij deze optie brief je een standbouwer met jouw wensen, eisen en budget waarna de standbouwer een (3D) ontwerp voor je maakt met een offerte. Vervolgens kun je grotendeels achterover leunen, want de standbouwer regelt zoveel mogelijk voor je, zodat je er zelf nauwelijks omkijken meer naar hebt.

Voordelen standbouwer:

 • "Alles" wordt voor je geregeld
 • Een goede standbouwer heeft kennis en ervaring. Dit helpt je niet alleen aan een mooie stand, maar hij kan je ook helpen ervoor te zorgen dat jouw beurs écht een succes wordt. Denk daarbij aan praktische tips, maar ook aan beursmarketing tips.
 • Onbegrensde mogelijkheden qua stand en standbouw. In de standbouw is bijna alles mogelijk. Geen ontwerp of wens is te gek. Zolang het bedacht kan worden, kan het meestal ook wel gebouwd worden.
 • Stands worden bijna altijd gehuurd. De kosten van de beursdeelname zijn daarmee overzichtelijk en ook echt als "kosten" in je budget op te nemen.

Nadelen van het laten bouwen van je stand door een standbouwer

 • De kosten. Standbouw is tijdrovend en daarom niet goedkoop. De uren die de standbouwer maakt zal hij bij jou in rekening brengen. Een groot deel van de kosten van standbouw zit dan ook in "mens-uren". Denk daarbij niet alleen aan de uren voor het opbouwen en afbouwen, maar ook in de uren die gespendeerd worden aan projectmanagement ("regelen") , planning, begeleiding, design en transport.

Voor wie is standbouw de beste keuze? (de voordelen van een standbouwer)

 1. Als "tijd" en "mensen" schaars zijn binnen je organisatie, en je daarom liever zaken uitbesteedt dan zelf doet.
 2. Als je niet genoeg kennis en ervaring hebt met deelnemen aan beurzen
 3. Als je een creatief stand design belangrijk vindt
 4. Als je liever niet investeert in een "koop"-stand, maar kiest voor "huren".

Zelf je stand bouwen?

Als alternatief  voor een standbouwer kun je kunt natuurlijk ook zelf je stand bouwen. In eigen beheer. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen.

Laat ik eens met de nadelen beginnen:

Nadelen van het zelf bouwen van je beursstand

 • Je hebt hiervoor de bereidheid en handigheid van je (eigen) mensen nodig, deze zullen de stand moeten opbouwen en na de beurs weer afbouwen
 • Je moet alles met de beursorganisatie zelf regelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van stroom, water, rigging, of goedkeuring op je standontwerp, risk assesment, health & safety verklaringen etc.
 • Je moet investeren in je eigen beursstand. Investeren in een eigen (mobiele) beursstand heeft alleen zin als je de stand vaker gaat gebruiken. Denk aan minimaal 3-4 keer
 • Je moet zelf zorgen voor het transport van je stand. En na de beurs moet je deze weer opslaan tot de volgende beurs
 • Er zijn grenzen aan de creatieve en technische mogelijkheden van je stand. Jouw mensen zijn immers geen ervaren standbouwers
 • Zelf je stand bouwen is daarom vooral geschikt voor de wat eenvoudiger beursstands en kleinere stand oppervlakten.

Voordelen van het zelf bouwen van je beursstand

 • Door zelf je beursstand te bouwen en in te richten bespaar je flink op kosten. Mens-uren zijn vormen immers een groot deel van de "standbouw" kosten
 • Als je in het bezit bent van een eigen beursstand die je met enige regelmaat gebruikt én die je zelf opbouwt, dan dalen de kosten van je beursdeelname aanzienlijk.

Conclusie

Deelnemen aan de beurzen biedt je alle kansen om in contact te komen met nieuwe en bestaande klanten. Jouw beursstand speelt daarin een grote rol. Het bouwen van je beursstand kun je volledig uitbesteden aan een standbouwer, maar ook zelf doen. Als je met bovenstaande aandachtspunten rekening houdt kun je de beste keuze maken voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten of heb je advies nodig? Neem contact met ons op!

Michel Rijnberg
isyfair Nederland + auteur "Scoren met je beursdeelname"

Michel-Rijnberg-met-boek-Scoren-met-je-beursdeelname-orig-1-van-1


Vrijblijvend advies?

Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Samen zorgen we voor een succesvolle presentatie van jouw merk of product.