Kies je een beurswand met magneetbanen of toch liever een met stof?
Beurswand met stof
Beurswanden vind je in vele soorten. Ze zijn onder te verdelen in:
Beurswanden met een bedrukking op stof
Beurswanden met een bedrukking op (oprolbare) magneetbanen
Beide typen beurssystemen hebben zo hun eigen kenmerken, eigenschappen, voordelen en nadelen. Die ga ik in dit artikel voor je op een rij zetten:
Beurswanden met magneetbanen – de historie
Het was in ’89 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met een z.g. pop-up beurswand. Het idee erachter was, en nog steeds is, bijzonder fascinerend. Met een compact, lichtgewicht aluminium frame toverde je in 10 minuten een complete beurswand of presentatiewand. Ideaal voor beurzen, evenementen en andere plekken waar je jouw bedrijf of wilde promoten.
De bedrukking werd toen gemaakt op vierkante, kunststof panelen. De druktechnieken waren erg beperkt, meestal ging het om analoge fotovergrotingen of belettering. Omdat het uiteindelijke beeld werd verdeeld over een flink aantal van deze (bijna vierkante) panelen, werd deze onderbroken door vele naden. Je had dan ook nooit een strakke wand met een naadloze afbeelding.
Ergens in de jaren 90 kwamen de eerste pop-up beurswanden met magneetbanen op de markt. In tegenstelling tot de vierkante panelen die met clips in het frame werden bevestigd, werden hierbij verticale, bedrukte “banen” magnetisch tegen het frame “geplakt”. Omdat de banen strak tegen elkaar werden bevestigd ontstond een behoorlijk naadloos geheel. Bijkomend voordeel was bovendien dat ook de zijkanten van het (pop-up) frame werden afgewerkt met magneetbanen. Hierdoor was het frame zelf niet meer te zien wat er veel strakker uit zag.
Omdat deze oplossing een stuk mooier was dan de frames met de losse, vierkante panelen, verdrongen de beurswanden met magneetbanen langzaam maar zeker de overige beurswanden.
Beurswanden met magneetbanen – het heden
Nu, 25 jaar later zijn pop-up beurswanden met magneetbanen nog steeds populair. De frames zijn verder geperfectioneerd en ook de druktechnieken, voor het bedrukken van de magneetbanen, hebben een enorme evolutie doorgemaakt. De huidige generatie beurswanden met magneetbanen zijn daardoor gebruiksvriendelijker, duurzamer, mooier en goedkoper dan ooit. Om deze redenen worden deze wanden dan ook nog steeds heel veel ingezet op beurzen, congressen, (indoor) evenementen. Voor merken of bedrijven die zich tijdelijk professioneel willen presenteren zonder daarvoor allerlei grote of zware constructies, displays of wanden te moeten bouwen, zijn deze pop-up beurswanden erg geschikt.
De wanden worden vervoerd in een handige rolkoffer en zijn meestal in 10 minuten op te bouwen tot een prachtige eyecatcher. En na de presentatie of beurs worden deze weer afgebroken en netjes opgeborgen in de bijgeleverde koffer, klaar voor de volgende beurs, promotie of presentatie.
Beurswanden met stof
Stof is een erg populair print medium geworden voor heel veel toepassingen. Bij ons zusterbedrijf isyfair worden bijvoorbeeld 90% van de bedrukkingen voor de beursstands geprint op stof. Bedrukte stoffen zijn goedkoop, licht in gewicht, herbruikbaar, milieuvriendelijk en hebben een warme uitstraling.
Ook bij (pop-up) beurswanden zijn bedrukte stoffen erg populair geworden. Bij een aantal van deze beurswanden kan de bedrukking vanaf de achterkant worden verlicht, wat een bijzonder mooi effect geeft.
Beurswand met stof vs beurswanden met magneetbanen – de voordelen en nadelen op een rij:
Voordelen van beurswanden met stof:
Stof heeft een warme uitstraling
Stoffen bedrukkingen voor beurswanden gaan eigenlijk nooit kapot. Ze kunnen wel kreuken maar deze kreukels zijn ook weer te verwijderen (stoom/strijken etc.)
Bedrukte stoffen zijn goedkoper dan bedrukte kunststoffen of magneetbanen
Stoffen kunnen, omdat ze semi-transparant zijn, ook perfect vanaf de achterkant worden aangelicht waardoor een “lichtbak”-effect ontstaat wat erg mooi kan zijn
Bedrukte stof is relatief ongevoelig voor vocht
Beurswand bedrukkingen op stof kunnen bijna altijd uit één stuk worden gemaakt. Hierdoor zijn ook grote afbeeldingen, logo’s en teksten strak en naadloos.
Stof is (veel) lichter in gewicht
Stof kan gemakkelijker opgeborgen, opgeslagen en verstuurd worden
Bedrukte stoffen zijn relatief milieuvriendelijk, alhoewel dit ook afhankelijk is van de inkten die gebruikt worden. Bij isydisplay gebruiken we om die reden alleen inkten op waterbasis.
De meeste bedrukte stoffen zijn wasbaar.
Nadelen van beurswanden met stof
De resolutie van afbeeldingen bedrukt op stof is lager dan bij afbeeldingen op kunststof. Afbeeldingen ogen daardoor minder scherp dan dezelfde afbeelding op kunststof magneetbanen
Stof is “mat” waardoor stof een andere uitstraling heeft dan bedrukte kunststoffen, en de beurswand er iets minder briljant uitziet dan een beurswand met magneetbanen. Alhoewel ik moet opmerken dat beurswanden met stof die vanuit de achterkant worden belicht (z.g. backlighting) vaak juist weer briljanter ogen dan beurswanden met magneetbanen.
Stof kan kreuken
Stof is niet lichtdicht waardoor de achtergrond kan doorschijnen. Om deze reden adviseer ik altijd om spots direct op de stof te richten, of om backlighting te gebruiken (ledverlichting van de achterkant). Zet beurswanden met stof bij voorkeur niet voor een raam of een andere lichtbron.
Voordelen van beurswanden met magneetbanen
De afbeeldingen van prints op magneetbanen hebben een veel hogere resolutie dan afbeeldingen op stof en zijn daardoor veel scherper en gedetailleerder, zeker van dichtbij bekeken. Gemiddeld is de resolutie van afbeeldingen op magneetbanen of kunststof 2x zo hoog, bijvoorbeeld 150 dpi vs 75 dpi (afhankelijk van de afbeelding en de grootte waarop deze wordt gebruikt)
Behalve dat de resolutie hoger is, hebben afbeeldingen op magneetbanen ook een hogere glansgraad, zelfs bij het gebruikt een van mat laminaat over de print. Ook hierdoor ogen de prints scherper
Isydisplay magneetbanen zijn lichtdicht. Zelfs geplaatst voor een raam of andere lichtbron laten ze geen licht door.
Nadelen van beurswanden met magneetbanen
Beurswanden met magneetbanen kunnen niet (of maar zeer beperkt) van de achterkant worden aangelicht (backlighting). Voor backlighting is stof veel geschikter dan kunststof.
Magneetbanen moeten netjes worden opgerold om ervoor te zorgen dat deze niet gaan “knikken” of vouwen. In tegenstelling tot stof kunnen vouwen of knikken in kunststof/magneetbanen nauwelijks worden verwijderd.
Het versturen van magneetbanen is lastiger en duurder dan het versturen van bedrukte stoffen omdat ze in beschermende kokers moeten worden verstuurd, en omdat het volume groter is.
Dit maakt dat magneetbanen duurder zijn dan bedrukte stoffen
Magneetbanen bestaan uit 3 verschillende lagen die in verschillende bewerkingen en m.b.v. warmte worden samengebracht tot 1 paneel. Het bedrukken en het passend snijden van magneetbanen is complexer, tijdrovender en vergt meer kennis en vakmanschap. De grondstoffen voor magneetbanen zijn duurder dan die van stof. Om deze redenen zijn bedrukte magneetbanen duurder dan bedrukte stoffen.
Al onze beurswanden kun je direct bestellen in onze webshop. Wil je eerst meer weten of de verschillende beurswanden komen bekijken en proberen, of wil je ons advies? Neem dan contact met ons op, wel helpen je graag en goed.
Vrijblijvend advies?
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. Samen zorgen we voor een succesvolle presentatie van jouw merk of product.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt.Ok